Acura TLX Forum banner
1 - 20 of 44 Posts

·
Registered
Joined
·
8 Posts
Hello TLX forum! Googling for a problem with my TLX SH-AWD Advance I found this site. While this is my first post I think I'll probably be a regular here, hopefully not in this section!

Firstly I'm pretty much in love with this car; I hadn't noticed any of the rough shifting or other transmission problems I'd read about and I love all the technology. Adaptive cruise is a life-changer for me.

Now on to the bad news: Friday evening when getting out of my car in the garage I noticed (or thought I did) that the car rolled a bit. It had never done that before and I verified with accessory mode that the vehicle at least reported itself to be in park. I didn't think much of it until I tried to go to work Saturday afternoon.

When trying to start the car the engine would turn over a couple of times, and then the car would "act" like it thought the engine was running, but it wasn't. After a couple of attempts it displayed several error messages on the dash-based screen including "transmission issue, stop driving when safe" and "emissions issue" - don't remember the rest of them.

My dealer (Courtesy Acura in Lexington, KY) sent a tow truck, but we had a devil of a time actually loading the car, as we couldn't get it to shift out of park or disengage the parking break (I'd tried engaging that to see if I could get the car started).

Anyone ever have issues like this? By the time we got to the dealer the service techs were gone, so I should know more by tomorrow and I'll update this.

Ron
 

·
Registered
Joined
·
681 Posts
Strange. I do notice that when i put the car in park there is a bit of a roll if i am on a slight incline without the electric brake applied. My whole family has noticed it. Its on my list for the dealer

But never had a problem other than that. Let us know what the cause was!
 

·
Registered
Joined
·
33 Posts
Thought I would weigh in here as well. I have a V6 SHAWD tech and do love the car. I have expressed this to many I have talk to about all this tech and electronic everything ....it is cool indeed but man it is hard to do things like I use too. This is my first auto .... coming from 4 manualHonda/acuras (last was '09TLX). Remember being able to move the car without starting it, moving car with door open, turning car off with radio still on, pulling emergency brake in snow to fish tail, etc anybody miss these?

Look forward to hearing about the problem as I have had my car move when in pro as well ...
 

·
Retired Moderator
2021 TLX
Joined
·
2,334 Posts
Welcome to the Forum!

Hello TLX forum! Googling for a problem with my TLX SH-AWD Advance I found this site. While this is my first post I think I'll probably be a regular here, hopefully not in this section!
...
[Edited for reply]
...
Ron
Welcome to the Forum! Glad to see your first post. Sorry to hear you have an issue with your TLX. Hopefully it is nothing major.

When you get a chance, please introduce yourself and tell us about your new TLX experiences before this encounter. :)
 

·
Registered
Joined
·
681 Posts
Totally miss the handbrake skid practice on snow...
 

·
Retired Moderator
2021 TLX
Joined
·
2,334 Posts
It's rare, but I miss driving in the dark by the light of a full moon on the interstate.
Definitely a bad habit that I can do without. :)
 

·
Registered
Joined
·
8 Posts
Discussion Starter · #8 ·
Thanks all for the warm welcome!

I'll definitely be back in the next few days when I have more time and share my (almost overwhelmingly positive) experiences with the TLX so far besides this issue.

An update on the issue above: the techs weren't able to figure anything out today. Actually, they ended up having to push it from the parking lot into the shop. Their best guess right now, after speaking with the Tech Line, is something electrical based. They were going to leave some sort of electrical diagnostic test running overnight and might have more info in the morning. Anyone know what type of test that might be? They didn't go into a lot of detail.
 

·
Retired Moderator
2021 TLX
Joined
·
2,334 Posts
At least it is not an intermittent issue that they can blow off. :)
 

·
Registered
Joined
·
8 Posts
Discussion Starter · #11 ·
Hi again all! Quick update on the issue I was having. The dealer couldn't find anything wrong (no "codes"); they said the problem was low voltage, charged the battery, tested everything and gave it back to me on Tuesday. Everything was fine till I tried to go to work this morning (Thursday) and the same symptoms. The dealer recommended I call Acura roadside assistance for a jump and sure enough, it started right up.

At this point it seems like a battery drain issue and that the other warning messages were just red herrings (my service adviser said low voltage can make the Acuras do crazy things). Googling "TLX battery drain" I see there seem to be a LOT of complaints about the HFL unit draining batteries in other models. I have a hunch that might be the case with mine, but I'll keep this thread updated for anyone else who may see these symptoms.
 

·
Registered
Joined
·
681 Posts
Keep usin the loop.

Ps-HFL?
 

·
Premium Member
Joined
·
4,998 Posts
Hopefully it won't take them long to figure it out. Keep us updated for sure. It will be good to know the cause if others experience the same thing.
 

·
Registered
Joined
·
520 Posts
I wonder if you could've just received a bad battery from the factory?
If you don't mind me asking, how many miles do you have on your car?
Do you ever idle your car a lot or run accessories with the engine off?

I'm asking to hopefully help others out if they were to have this same issue.

Anyone know if the batterey is covered by the factory waranty?
If so I wonder if they would replace it.

Good luck and keep us posted with updates if you don't mind.
 

·
Registered
Joined
·
681 Posts
HFL - got it ty!
Also bad typing earlier - should have read keep us in the loop :)
 

·
Registered
Joined
·
681 Posts
I wonder if you could've just received a bad battery from the factory?
If you don't mind me asking, how many miles do you have on your car?
Do you ever idle your car a lot or run accessories with the engine off?

I'm asking to hopefully help others out if they were to have this same issue.

Anyone know if the batterey is covered by the factory waranty?
If so I wonder if they would replace it.

Good luck and keep us posted with updates if you don't mind.
Good point. Other Honda products have had these issues; including our 2010 Odyssey. The battery was only a couple of years old, but had a very limited Reserve Capacity (not cranking amps) - and once the voltage dropped, electronics were not happy. New battery solved it all (so far).
However, the SHAWD claims to have a beefed up battery...
 

·
Registered
Joined
·
144 Posts
I wonder if you could've just received a bad battery from the factory?
If you don't mind me asking, how many miles do you have on your car?
Do you ever idle your car a lot or run accessories with the engine off?

I'm asking to hopefully help others out if they were to have this same issue.

Anyone know if the batterey is covered by the factory waranty?
If so I wonder if they would replace it.

Good luck and keep us posted with updates if you don't mind.
I had my last TSX for three years. During winter #2 I had to jump start my battery several times and was instructed to bring the car into my dealer (a 50 mile trip) to have it checked. Sure enough the battery checked out bad and they replaced it at no charge. Also, I read somewhere (maybe in one of the manuals) that there is a large drain on the battery of the TLX and they need to be driven on some fairly lengthy trips periodically in order to bring the battery to full charge.:D
 
1 - 20 of 44 Posts
Top